OPINION 2014-2

SYNOPSIS:

A lawyer, who has represented a corporation and its sole shareholder, may subsequently
represent the purchaser of the corporate shares and the corporation where the interests are
materially adverse, provided that both the former shareholder and the new shareholder give
informed consent to such representation, confirmed in writing. In addition, a lawyer may serve
as an as escrow agent of the pledged stock held as security in the sale, provided that both parties
give informed consent.

FACTS:

The requesting lawyer, a sole practitioner, for years represented a Vermont corporation with a
single shareholder, and, prior to converting it to a close corporation, served on its Board. The
sole shareholder (“Client A”) has effected a sale of all stock to a buyer who served as the
accountant for the corporation for decades. The buyer was represented for the sale by another
lawyer. As part of the sale, the requesting lawyer is acting as escrow agent for the stock which
has been pledged as primary security for a material loan from Client A to the buyer, which loan
should exist for at least three years. Client A is also a long-term friend of the requesting lawyer.

Immediately prior to the closing, the buyer (“Client B”) asked the requesting lawyer if the
requesting lawyer would be willing to continue as lawyer for the company, and become Client
B’s lawyer as to the business. While there is and would be full disclosure between Client A and
Client B, the requesting lawyer is concerned that the requesting lawyer’s obligations as escrow
agent of the pledged stock could be impacted by knowledge gained in capacity of counsel to the
new organization.

QUESTION PRESENTED:

The requesting lawyer asks whether acting as the escrow agent as well as lawyer for the new
owner/obligor, Client B, is prohibited by the Vermont Rules of Professional Conduct.

APPLICABLE RULES:

The relevant provisions of the Vermont Rules of Professional Conduct that are applicable to the
question presented include Rule 1.6, Rule 1.7, Rule 1.9 and Rule 1.15.

Rule 1.6 pertains to confidentiality of information and provides as follows:

(@) A lawyer shall not reveal information relating to the representation of a client unless
the client gives informed consent, the disclosure is impliedly authorized in order to
carry out the representation, or the disclosure is required by paragraph (b) or
permitted by paragraph (c).

V.R.P.C.16.



Rule 1.7 addresses conflicts of interest and provides as follows:

(a) Except as provided in paragraph (b), a lawyer shall not represent a client if the
representation involves a concurrent conflict of interest. A concurrent conflict of interest
exists if:

(1) the representation of one client will be directly adverse to another client; or

(2) there is a significant risk that the representation of one or more clients will be
materially limited by the lawyer’s responsibilities to another client, a former client
or a third person or by a personal interest of the lawyer.

(b) Notwithstanding the existence of a concurrent conflict of interest under paragraph
(@), a lawyer may represent a client if:

(1) the lawyer reasonably believes that the lawyer will be able to provide
competent and diligent representation to each affected client;

(2) the representation is not prohibited by law;

(3) the representation does not involve the assertion of a claim by one client
against another client represented by the lawyer in the same litigation or other
proceeding before a tribunal; and

(4) each affected client gives informed consent, confirmed in writing.

V.RP.C.1.7.

Rule 1.9 speaks to the lawyer’s duties to former clients as follows:

(@) A lawyer who has formerly represented a client in a matter shall not thereafter
represent another person in the same or a substantially related matter in which that
person’s interests are materially adverse to the interests of the former client unless the
former client gives informed consent, confirmed in writing.

V.R.P.C.1.9.

“*Informed consent’ denotes the agreement by a person to a proposed course of conduct after the
lawyer has communicated adequate information and explanation about the material risks of and
reasonably available alternatives to the proposed course of conduct.” V.R.P.C. 1.0(e); see also
Cmt. 18 to Rule 1.7.

“*Confirmed in writing’, when used in reference to the informed consent of a person, denotes
informed consent that is given in writing by the person or a writing that a lawyer promptly
transmits to the person confirming an oral informed consent . . . If it is not feasible to obtain or
transmit the writing at the time the person gives informed consent, then the lawyer must obtain
or transmit it within a reasonable time thereafter.” V.R.P.C. 1.0(b).



Rule 1.15 pertains to safekeeping property and reads in part:

(@)(1) A lawyer shall hold property of clients or third persons that is in a lawyer’s
possession in connection with a representation separate from the lawyer’s own

property...

(2) For purposes of these rules, property held “in connection with a representation”
means funds or property of a client or third party that is in the lawyer’s possession as a
result of a representation in a lawyer-client relationship or as a result of a fiduciary
relationship that arises in the course of a lawyer-client relationship or as a result of a
court appointment. “Fiduciary relationship” includes, but is not limited to, agent,
attorney-in-fact, conservator, guardian, executor, administrator, personal representative,
special administrator, or trustee.

V.R.P.C. 1.15.

DISCUSSION:

While a lawyer must protect confidential information, this proscription may be waived if the
client gives informed consent as defined by the Rules. See Rule 1.6 and Rule 1.0(e); see also
Opinion No. 2011-2.

Any conflict of interest between a client and a former client is not an impediment to a lawyer’s
representation provided that the lawyer satisfies the requirements of Rule 1.7(b). Rule 1.9
likewise governs potential conflicts between a lawyer and former clients. Rule 1.9(a) forbids a
lawyer who has formerly represented a client in a matter from representing another person in the
same or a substantially related matter in which the second person’s interests are “materially
adverse” to the interests of the former client unless the former client gives informed consent,
confirmed in writing.

In the present circumstances, the requesting lawyer may represent Client B after the purchase
provided that Client A gives informed consent to such representation, confirmed in writing.

Further, the requesting lawyer, as the escrow agent, has the responsibility to hold the pledged
stock as security for the term of the loan from Client A to Client B. As such, the requesting
lawyer is a fiduciary charged with the duty to disclose to a party to the escrow any information
whose disclosure is necessary to prevent a loss to a party. See Powell v. H.E.F. Partnership,
793 F.Supp. 91, 93 (D.Vt. 1992); and 28 Am.Jur.2d, Escrow 827 at 26 (2000).

The requesting lawyer advises that there would be “full disclosure” between Client A and Client
B with respect to the lawyer’s obligations as escrow agent of the pledged stock. In these
circumstances, the requesting lawyer must make reasonable efforts to ensure that the both Client
A and Client B possess information reasonably adequate to make an informed decision. See
Cmt. 6, Rule 1.0. This disclosure should include any explanation reasonably necessary to inform
both Client A and Client B of the material advantages and disadvantages of the requesting
lawyer’s obligations as escrow agent of the pledged stock, and include the options and
alternatives of Client A and Client B in the event that the requesting lawyer is required to
disclose any information whose disclosure is necessary to prevent a loss to a party. 1d. Further,
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it is appropriate for the requesting lawyer to advise both Client A and Client B that
circumstances may arise where they may need to seek the advice of other counsel with respect to
the escrow agreement.

So long as each client gives “informed consent” (in accordance with Rule 1.0(e)) to the
requesting lawyer in carrying out these obligations as the escrow agent, the requesting lawyer’s
conduct is not prohibited under the Rules of Professional Conduct.

CONCLUSION:

In summary, a lawyer, who has represented a corporation and its sole shareholder, may
subsequently represent the purchaser of the corporate shares and the corporation where the
interests are materially adverse, provided that both the former shareholder and the new
shareholder give informed consent to such representation, confirmed in writing. In addition, a
lawyer may serve as an as escrow agent of the pledged stock held as security in the sale,
provided that both parties give informed consent.



