
 

 

OPINION 2012-1 

 

SYNOPSIS: A lawyer may enter into a marketing agreement with a nonlawyer professional to 

share the cost of advertising, but the lawyer must ensure that the content of the advertising 

materials complies with the Rules, and all payments to the nonlawyer must be for actual 

marketing costs and services rendered. The advertisements must not state or imply that the 

lawyer is in business or partnership with the nonlawyer. Should the MSA result in an informal 

referral arrangement with the nonlawyer, the lawyer shall comply with the Rules regarding 

reciprocal referral agreements and shall disclose potential conflicts of interest to the client.  

 

QUESTION PRESENTED: Whether an attorney or law firm may enter into a marketing 

agreement with non-lawyer professionals in order to share the cost of marketing and advertising 

expenses. 

 

FACTS: Attorney has been approached by realtor to enter into a marketing agreement with 

realtor and lender. The agreement would include a mix of print and on-line marketing geared to 

buyers and sellers of real estate, and would advertise the services of the attorney, the realtor and 

a lender. All advertising materials would be posted, printed or sent by the realtor. The parties 

would split the cost of the advertising campaign three ways on a month to month basis. The 

payment of the attorney’s share of the marketing costs would not depend on whether any new 

clients or business came from the advertising, and payment for the advertising would not derive 

from the proceeds of any particular real estate transaction but would rather come from the 

attorney’s general office account.  

 

ANALYSIS: 

 

A lawyer may advertise his or her services through written, recorded or electronic 

communication, including public media. See Rule 7.2(a). However, the Rules set forth various 

restrictions on a lawyer’s marketing activities. Under Rule 7.1, for instance, a lawyer’s 

advertising materials shall not include any false or misleading information about the lawyer or 

the lawyer’s services (e.g. an indication that the attorney is an expert or specializes in a certain 

area of law unless permitted under Rule 7.4). Further, Rule 7.2(c) requires all advertisements to 

include the name and office address of at least one lawyer or law firm responsible for their 

content. 

 

A lawyer may pay the reasonable costs for advertisement and marketing materials without 

running afoul of the prohibition in Rule 7.2 that a lawyer shall not give anything of value to a 

person for recommending the lawyer’s services. See 7.2(b)(1). But if a lawyer contracts and pays 

a nonlawyer to prepare marketing materials for the lawyer, the lawyer has an obligation to ensure 

that the content of the advertisements conforms to the Rules. See Rule 5.3. 

 

Under the facts provided, the lawyer’s payments to the realtor would be permissible under the 

Rules, as the payments would be for actual costs of marketing services provided by the realtor, 

and would not be payments for specific or individual client referrals from the realtor. However, 

the lawyer must have access to and some control over the content of the advertising to ensure 

that it meets the requirements of Rules.   



 

 

 

In addition to confirming compliance with Rules 7.1 and 7.2, the lawyer must ensure that the 

marketing materials do not state or imply that the lawyer is in business or partnership with the 

realtor or lender listed on the advertisement, or any other nonlawyers included in or on the 

materials. It must be made clear that the lawyer and nonlawyers are separate businesses or 

entities providing distinct services. See Rules 5.4 and 5.7; also see New York County Lawyers’ 

Association Committee on Professional Ethics Formal Opinion No. 733, p. 6 (“the attorney must 

be circumspect about how the relationship with the non-legal professional is characterized in any 

communications with the public. . .In terms of public perception, both the law firm and the non-

legal professionals must make clear to the public that the law firm and the non-legal professional 

service firm remain separate entities. . .With respect to mailing or dissemination of brochures or 

other literature . . . the attorney should review any brochures or advertising prepared by a non-

legal professional to ensure that, insofar as they describe the relationship or refer to the attorney, 

their content is accurate and does not incorrectly characterize the relationship or the attorney’s 

credentials.”) The lawyer must at all times ensure his or her professional independence of 

judgment in accordance with Rule 5.4(c). The lawyer may not permit any person who 

recommends the lawyer to direct the lawyer’s professional judgment in rendering legal services 

to clients.  

 

Finally, under the facts provided, this scenario would not implicate Rule 7.2(b)(4) regarding 

reciprocal referral agreements because the marketing agreement is for advertising purposes and 

not reciprocal referral purposes, and the lawyer would have no opportunity, duty, or obligation to 

refer anyone to the realtor. Any person who responded to the advertisements put out by the 

realtor under the marketing agreement would presumably only contact the attorney after going 

through the realtor’s office.  

 

However, should any informal referral arrangement result from the business connection created 

by the marketing agreement, the lawyer must comply with Rules 7.2 (b)(1) and (4), 5.4 and 5.7. 

The lawyer must not give anything of value to the nonlawyer for referring potential clients to the 

lawyer, the informal referral arrangement must not be explicit, and the lawyer must disclose to 

the client the informal referral arrangement with the nonlawyer. The lawyer must protect his or 

her professional judgment at all times, must not enter into a business or partnership with the 

nonlawyer, and must be clear in all communications with the public about the separate and 

distinct nature of the lawyer’s services and the nonlawyer’s business. The lawyer should also 

disclose to the client that the business arrangement with the nonlawyer could potentially create a 

conflict of interest (e.g. if a real estate transaction in which the realtor referred the client to 

lawyer resulted in a dispute over the purchase and sale agreement drafted by the realtor, with 

potential claims against the realtor).  

 

This advisory opinion does not opine whether the marketing agreement would comply with the 

current federal Real Estate Settlement Procedures Act, or other applicable state or federal laws. 

The lawyer should be aware that there may be such laws, apart from the ethical Rules, which 

could prohibit arrangements such as the marketing agreement.   


