
OPINION 2010-1 

Synopsis:  In order to determine whether an attorney may pay his fees from funds held in his Trust 
Account, a determination must first be made as to who is legally entitled to the funds. With client 
consent, an attorney may withhold his or her fees due from client funds in the attorney’s possession.  
An attorney may not withhold fees from funds in the attorney's possession if those funds are the 
property of someone other than the attorney's client and that party does not consent.  

Facts: Attorney A represented a Seller in a real estate closing.   Prior to Attorney A’s involvement, 
Attorney B had negotiated an arrangement with the Seller’s mortgage lender (the “Lender”).   As a 
result of Attorney B’s efforts, the Lender had agreed to provide a Mortgage Discharge for less than the
full mortgage debt.  Unbeknownst to Attorney A, the Lender had also approved the payment of fees to 
Attorney B.  When Attorney A presented his bill, the Lender refused to pay it.  At that point, Attorney A 
had expended substantial effort on the Seller’s behalf. 

For a number of reasons that are not necessary to relate, Attorney A has additional funds in his IOLTA 
Account that the Lender will claim. In addition, he suggests a number of grounds upon which the Seller 
could challenge the Lender’s claim.  Regardless of which party is entitled to the funds, Attorney A 
inquires whether he may deduct his fees before releasing the balance.      

Discussion:  Rule 1.15 governs the safeguarding of property held by an attorney for his client or a third 
party  

RULE 1.15. SAFEKEEPING PROPERTY

(a) (1) A lawyer shall hold property of clients or third persons that is in a lawyer's
possession in connection with a representation separate from the lawyer's own 
property.
Funds shall be kept in accordance with Rules 1.15A and B. Other property shall be
identified as such and appropriately safeguarded. Complete records of such 
account funds
and other property shall be kept by the lawyer and shall be preserved for a period 
of six
years after termination of the representation …

As we understand it, the funds held in the Trust Account either belong to the Lender or they belong to 
the Seller. 

If the fund belongs to the Lender, Attorney A may not ethically deduct any amount from the fund 
without the Lender’s consent.  Any attempt to send the Lender less than the full amount must be 
accompanied by an explanation of the disposition of the funds.

In the alternative, if the Fund is the property of the Seller, then Attorney A may deduct Attorney's fees 
before paying the balance to his Client, provided, Client consents to the deduction and Attorney's fees 
are reasonable under the criteria set forth in Rule 1.5. 

If there is a dispute as to the ownership of the account, the Attorney can seek to resolve the issue by 
means of an action in interpleader.




