
 

 

OPINION 2006-4 
 

Synopsis 
 

 All funds provided to an attorney in connection with a real estate closing must be 
maintained in a pooled interest bearing trust account unless the funds can reasonably be 
expected to generate substantial interest for a client.  All trust accounts maintained by 
attorneys practicing in Vermont must be “overdraft notification accounts” as specified in 
Vermont Rules of Professional Conduct 1.15C. 
 
 

Question 
 
 The question posed is whether a law firm or title company operated by attorneys 
may establish a “closing account” separate from the client trust account for the purpose of 
collecting and disbursing funds for real estate closings.  If the first question is answered 
in the affirmative, a supplemental question is provided as to whether the accounts must 
be IOLTA accounts and include the overdraft notification provisions set out in Rule 
1.15C of the Vermont Rules of Professional Conduct (“VRPC”). 
 

Discussion 
 

 The applicable Rules are VRPC 1.15, 1.15B and 1.15C and are set out at length 
here: 
 
Rule 1.15. Safekeeping Property 
 
(a)  A lawyer shall hold property of clients or third persons that is in a lawyer's 

possession in connection with a representation separate from the lawyer's own 
property. Funds shall be kept in accordance with Rules 1.15A, B and C. Other 
property shall be identified as such and appropriately safeguarded. Complete 
records of such account funds and other property shall be kept by the lawyer and 
shall be preserved for a period of six years after termination of the representation. 
(emphasis added). 

 
Rule 1.15B. Pooled Interest-Bearing Trust Accounts 
 
(a)  A lawyer or law firm which receives client funds shall create and maintain a 

pooled interest-bearing trust account for deposit of client funds that are not 
reasonably expected to earn a substantial amount of interest for the client, 
individually or in combination with other client funds held by the lawyer or law 
firm. No earnings of the account shall be made available to the lawyer or law 
firm. The interest accruing on this account, net of any transaction costs, shall be 
paid over to the Vermont Bar Foundation. No lawyer may be disciplined for 
placing client funds in the pooled interest-bearing account if the lawyer made a 
good faith determination that the funds fit the provisions of this rule. 



 

 

 
 
Rule 1.15C. Trust Account Overdraft Notification 
 
(a)  Clearly Identified Trust Accounts Required. Attorneys who practice law in 

Vermont shall deposit all funds held in trust in Vermont in accordance with Rule 
1.15 in accounts clearly identified as "trust" or "escrow" accounts, referred to 
herein as "trust accounts," and shall take all steps necessary to inform the 
depository institution of the purpose and identity of such accounts. Funds held in 
trust include funds held in any fiduciary capacity in connection with a 
representation, whether as trustee, agent, guardian, executor or otherwise. 
Attorney trust accounts shall be maintained only in financial institutions approved 
by the Professional Conduct Board.  

 
 
 The request letter raises the question whether there is a distinction between the 
treatment of funds held by an attorney in a firm and funds held by “closing companies.”   
In response the Committee reiterates the Conclusion in Opinion 2001-2 that an attorney 
may form a closing company, title company or escrow company separate from the 
attorney’s firm, and that handling real estate closings is a law related business.  The 
VRPC apply to an attorney handling real estate closings whether operating in a traditional 
firm setting or under the aegis of a title company, closing company or escrow company. 
 
 The attorney’s obligation with regard to funds delivered into the hands of the 
attorney is clearly stated in VRPC 1.15 and VRCP 1.15A.  Any funds, whether delivered 
to the attorney by the client1 or a third party (seller, Realtor ®, lender, for example) are 
subject to the applicable rules.  It is interesting to note that Rule 1.15 speaks of funds 
delivered to the attorney by clients and third parties, but Rules 1.15A, 1.15B and 1.15C 
speak only of “client funds”.   Although not all of the funds delivered to the attorney will 
ultimately belong to the client, or be disbursed to the client (whether the client is the 
lender, buyer or both), the funds were delivered to the attorney for the benefit of the 
client and to further the representation of the client.  Treating all of the funds delivered to 
the attorney for a particular closing without regard to the source of the funds or the 
ultimate recipient of the funds as “client funds” within the meaning of the rules is 
reasonable given the practical realities of nature of real estate closings.  
 
 Client funds must be deposited into a pooled interest account (“IOLTA account” 
for the purposes of this Opinion) pursuant to VRPC 1.15B (a).  In general, the funds held 
by the attorney will only be in the attorney’s possession for the same day, or perhaps, at 
most 2-3 days, if there is a problem with the closing that delays disbursement of the 
funds.  Although the sums involved in many closings are relatively large, running from 
hundreds of thousands of dollars to millions of dollars, and busy attorneys may have 

                                                 
1  Opinion 2001-2 also addresses the issue of representing multiple parties in a single real estate transaction.  
Opinion 2001-02 discusses a framework within the rules that allows an attorney to represent a lender and 
purchaser in the same transaction.  The Opinion includes a discussion about preliminary conclusions that 
the attorney must make and the obligations of the attorney with respect to each of the multiple clients. 



 

 

several closings proceeding from the receipt of funds, to closing, to disbursement in the 
same day, the likelihood that there will be substantial interest benefiting a particular 
client is remote. The only exception to the general rule of requiring deposit of client 
funds into an IOLTA account exists when the attorney has a reasonable expectation that 
the funds will generate significant interest for the client.   There may circumstances 
where funds are withheld from disbursement at the closing as “post-closing escrows” to 
insure that something happens after the closing occurs.  If those funds are minor in 
amount or are to be held for a limited time, those post closing escrows must also be held 
in an IOLTA account if the funds.  The test to determine whether the funds should be 
held in the IOLTA account is the attorney’s determination that the funds will not generate 
a substantial amount of interest for the beneficiary of the funds.  On the other hand, if the 
sums are large, or the period during which the sums are to be held is long, or both, the 
attorney must consider whether the interest to be earned is substantial and must discuss 
that possibility with the client.  If there is a reasonable expectation that the post-closing 
escrow funds will generate substantial interest, the attorney may properly deposit those 
funds in a separate account that is not an IOLTA account, so that the interest may be 
collected and paid to the appropriate party.   
 
 The exception to the general rule is that an attorney’s client or the parties to a 
transaction may direct that funds be held in an interest bearing account with the interest 
being retained in the account and disbursed according an agreement.  In that circumstance 
the attorney should follow the client’s or parties’ direction with respect to maintaining the 
funds and the disbursement of the funds.  
 
 Upon reaching the conclusion that most funds collected in connection with real 
estate closings must be deposited into IOLTA accounts, it is easy to reach the conclusion 
that the IOLTA accounts must comply with the requirements of VRPC 1.15C requiring 
overdraft notifications. There are no exceptions to that rule.  All funds held by an 
attorney for a client must be maintained in an account with overdraft notification.  It is 
also clear that the post-closing escrow funds (see previous paragraph) must also be 
deposited in trust/escrow accounts that provide for overdraft notification as provided in 
VRPC 1.15C, as those funds are trust funds within the meaning of the rule, even though 
not deposited in an IOLTA Account. 
 
 


