OPINION NO. 2003-7

Synopsis: Attorneys may include general binding arbitration clauses in their representation
agreements, so long as the potential client is advised that he or she or it is encouraged to seek
independent counsel before agreeing to the arbitration terms of the representation agreement.

Question: Is it a violation of the Vermont Rules of Professional Responsibility for an
attorney to include a general binding arbitration clause in the attorney’s representation
agreement?

Facts: A Vermont law firm contemplates the inclusion of a binding arbitration provision in its
retainer agreements, but questions have arisen as to whether such a provision would be “per se”
unethical and a violation of the Rules of Professional Responsibility.

Analysis: The Rules of Professional Responsibility contains no language that prohibits the
inclusion of a clause in an attorney’s agreement to represent a client that mandates resolution of
any dispute that may later arise between the attorney and the [former] client.

Nor is there any such prohibition in either the federal arbitration act (9 U.S.C.
secs.1 et seq.) or the Vermont arbitration statutes (12 V.S.A. secs. 5651 et seq.).

Accordingly, the straight-forward answer to the question is, “No, there is no
violation established by the Vermont Code of Professional Responsibility with respect to the
inclusion of a general, binding arbitration clause in an attorney’s agreement to represent a
putative client.”

Three caveats come to mind.

First: The putative client normally is unrepresented when presented with a
representation agreement. In order to avoid having the agreement’s terms vitiated due to an
attorney’s having been found to have unfairly utilized his or her favorable bargaining position,
the attorney should, in writing, advise the putative client that he or she [the client] may seek
independent counsel before agreeing to the arbitration terms of the employment agreement. If
the prospective client declines to seek independent counsel, the attorney nevertheless must (1)
fully apprise the client as to the advantages and disadvantages of binding arbitration, and (2)
obtain the client’s informed consent in writing to the inclusion of the binding arbitration clause
in the representation agreement.



Second: The provision of Rule 1.8 (h) should be considered. That rule reads as
follows:

“Rule 1.8.. ...

(h) A lawyer shall not make an agreement prospectively limiting the
lawyer’s liability to a client for malpractice unless permitted by law and the client is
independently represented in making the agreement, or settle a claim for such liability with an
unrepresented client or former client without first advising that person in writing that
independent representation is appropriate in connection therewith.”

While a mandatory arbitration clause does not_per se limit an attorney’s potential liability for
malpractice, in that it merely requires the type of forum for any determination of malpractice
liability, a court might construe the rule more broadly so as to consider any such arbitration
clause as being inapplicable to a claim in tort for alleged malpractice.

Third: 12 V.S.A. sec. 5652 sets forth the wording that should be used in order for
an arbitration clause to be enforceable.

Conclusion:  There appear to be no Vermont cases on point. Those other jurisdictions that
have considered the question have not struck down mandatory arbitration clauses. Also, ABA
Formal Opinion 02-425 sanctions the inclusion of provisions requiring binding arbitration of
disputes concerning fees and malpractice claims. ABA/BNA Lawyer’s Manual on Professional
Conduct, ABA Formal Opinions, Formal Opinion 02-425, at 1201:115-19 (2003). Moreover,
the American Bar Association has under active consideration at this time the approval of an
amendment to the Model Rules that would sanction the use of mandatory arbitration clauses.

! There is some support for the view that binding arbitration should be available only
when the client demands it. In other words, while the representation agreement would provide
for resolution of disputes between the attorney and the client by arbitration, the client would
have the right to veto an attorney’s invocation of the binding arbitration clause. Thus, the
option for binding arbitration would rest solely with the client, and the arbitration clause would
have to be so worded.



