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SYNOPSIS:

A lawyer may engage an outside contractor as a computer consultant to recover a lost data-base
file, which contains confidential client information so long as: The lawyer clearly communicates
the confidentiality rules to the outside contractor; the contractor fully understands the
confidentiality rules and embraces the obligation to maintain the confidentiality of any
information obtained in the course of assisting the lawyer; and the lawyer determines that the
contractor has instituted adequate safeguards to preserve and protect confidential information.

If a significant breach of confidentiality should occur by the outside contractor, the law firm
would be obligated to disclose such a breach to the client.

QUESTION:

1.  Is the use of outside technical experts to retrieve computer files permissible and not a
violation of a lawyer’s duty of confidentiality to the client?

2.  What precautions with the outside contractor are expected to be utilized and what measures
are to be taken should a breach occur by the contractor?

FACTS:

The requesting lawyer wishes to engage the services of technical support personnel outside the
firm to assist the lawyer with a computer-related issue which allows access to confidential
information on the client.

ANALYSIS:

The Vermont Rules of Professional Conduct define confidentiality of information in RPC 1.6,
which reads as follows:

Rule 1.6 CONFIDENTIALITY OF INFORMATION
   (a) A lawyer shall not reveal information relating to representation of a client unless the

client consents after consultation, except for disclosures that are impliedly authorized
in order to carry out the representation, and except as stated in paragraphs (b) and (c)).
(Emphasis added.)

Client electronic files usually contain most of the significant information relating to
representation and therefore are covered by the confidentiality rules contained in Rules of
Professional Conduct 1.6.  The rule goes on to state that disclosures that are impliedly authorized



in order to carry out the representation are not covered by the prohibition. This inquiry is
distinguished from Opinion 91-06 and Opinion 98-07 which prohibited disclosure in cases where
the disclosure was not for the purposes of carrying out representation. It should also be noted that
the Rule 1.6 has the clause explicitly allowing disclosure for purposes of serving the client and
that exception was not in the previous section of the Code.

Nonetheless, another section of the rules provides further elaboration on how such disclosures
should be handled.

Rules of Professional Conduct 5.3 reads in part:

Rule 5.3. RESPONSIBILITIES REGARDING NONLAWYER ASSISTANTS

   With respect to a nonlawyer employed or retained by or associated with a lawyer:

      (a) a partner in a law firm shall make reasonable efforts to ensure that the firm has in
effect measures giving reasonable assurance that the person’s conduct is compatible with
the professional obligations of the lawyer; and

      (b) a lawyer having direct supervisory authority over the nonlawyer shall make
reasonable efforts to ensure that the person’s conduct is compatible with the professional
obligations of the lawyer; and

The comments to our Rules do not specifically address this area of the use of outside service
providers to deal with technological concerns, but generally RPC 5.3 requires that the lawyer has
in effect measures giving reasonable assurance that client confidentiality will be protected.

In ABA Formal Opinion 95-398, the American Bar Association concluded that it is not a
violation of the confidentiality rules to allow nonlawyers to come into contact with client file
information, but that the lawyer “must ensure that the service provider has in place, or will
establish reasonable procedures to protect the confidentiality of information to which it gains
access, and moreover, that it fully understands its obligations in this regard.”.  See also, Michigan
the Op. RI-328 (1/25/2002) in which a law department of a governmental unit could ethically
utilize the services of the technical support department with the recommendation that the law
department secure a written acknowledgment from the technical support personnel that they have
been advised of the confidentiality requirements.

For purposes of the Vermont Rules and in response to the pending inquiry, we believe that the
requesting lawyer should follow a three-step process:

1.  The lawyer must clearly explain the confidentiality rules to the contractor;

2.  The contractor must fully understand the confidentiality rules and embrace the
obligation to maintain the confidentiality of all information obtained in the course of
assisting the lawyer.



3.  The lawyer must determine that the contractor has instituted adequate safeguards to
preserve and protect confidential information.

How a lawyer is to assure that a nonlawyer understands the obligation of confidentiality is not
specifically spelled out in the Vermont Rules.  Nonetheless, we believe that a lawyer would
satisfy the reasonableness requirements of Rule 5.3 if the lawyer obtained a written
acknowledgment from an outside contractor that the contractor understands the confidential
nature of the material and understands his or her duty not to keep any information gained in
strictest confidence.

If a breach of confidentiality were to occur, RPC 1.4 requires a lawyer to explain a matter
reasonably necessary to permit the client to make informed decision regarding representation. 
Thus, if the breach would affect the outcome of the client legal matter in any fashion, the lawyer
would be obligated to tell the client of the breach by the nonlawyer.  

CONCLUSION:

It is appropriate for a lawyer to use outside technological support in managing case files when it
is done in furtherance of carrying out the representation of the client. It is the expectation of the
Rules that the lawyer will actively manage the nonlawyer to protect the confidentiality of the
client’s information and should a significant breach occur, the lawyer would need to disclose
such a breach to the client.


